Ikut artikel Percuma

Friday, February 3, 2012

Al kisah kacang botol


Sering kali apabila ke kedai makan kita akan memilih makanan yang sedap dipandang mata. Jadi, apabila bercerita tentang perihal makanan, pilihan menjadi keutamaan. Sebagai contoh si A sukakan lauk daging masak kicap, manakala si B sukakan lauk ikan patin tempoyak. Memang sebagai manusia kita sentiasa berlainan citarasa. Termasuklah perihal memilih sayuran!

Kacang botol hijau sedap dimakan begitu sahaja
Apabila kita berada di kedai makan cuba perhatikan sayuran apakah yang akan dipilih oleh pelanggan. Kebanyakan Tuan punya kedai akan memastikan jenis sayuran seperti kacang panjang, timun, tomato, daun salad dan pelbagai jenis lagi diletakkan di atas meja sebagai alternatif kepada pelanggan. Pilihan terakhir yang ada kemudiannya adalah sambal belacan atau tempoyak.

Bagaimanalah dengan diri kita? Adalah kita termasuk dalm golongan mereka yang makan sayur, adakah kita jenis yang tidak termasuk dalam golongan ini?
Memang ada sesetengah daripada kita yang tidak suka makan sayur. Pendapat untuk tidak makan sayur hanya dapat diperolehi daripada mereka yang tidak memakan sayur. Jadi, tanyalah kepada diri kenapa tidak menyukai sayur. Adakah kerana sayur-sayuran itu musuh anda kerana anda pernah bertempur dengannya semasa anda masih kecil.
Hari ini ES akan menceritakan kepada anda tentang khasiat kacang botol. Semua orang tahu apa itu kacang botol tetapi tidak semua orang tahu apakah khasiat yang terdapat dalam sayur yang kita selalu ‘botolkan’ ini.

Di sini ES berikan info yang berguna tentang sayuran kacang botol:

1.      Kacang botol amat sesuai dimakan oleh mereka yang kekurangan darah, ianya baik untuk menambahkan darah dalam sistem tubuh.

  • Pada sayuran kacang botol muda terdapat banyak kalsium, vitamin A dan zat besi di dalamnya. Untuk info lebih baik, kita boleh tanya lebai google tentang jenis-jenis vitamin yang baik dalam badan.


  •  Nilai kancungan protein pada sayuran kacang botol adalah lebih tinggi dibandingkan dengan sayuran jenis kekacang tropika yang lain.


Kacang botol mudah didapati di restoran-restoran  masakan Melayu
  •  Kandungan asid amino dalam kacang botol juga sama khasiatnya seperti yang terdapat pada kacang soya. Jadi apabila kita minum air kacang soya, ingatlah kacang botol!


  •  Kepada mereka yang mengalami demam campak atau mahu menyembuhkan ahli keluarga, sahabat atau jiran dengannya bolehlah merebus kacang botol dengan bahan campuran yang dirasakan sesuai dan sapulah air rebusan tersebut pada badan. Ulanginya sehingga menampakkan hasil.


  • Daunnya juga boleh ditumbuk serta boleh disapukan kepada mereka yang mengalami kegatalan pada kulit, bengkak dan bisul juga boleh.


  • Seterusnya daunya boleh dimakan oleh mereka yang mempunyai masalah ulser kulit.


Seterusnya untuk memupuk rasa sedap pada lidah kita, cuba kita praktikkan resepi yang diberikan ES. Selamat mencuba!

Bahan-bahannya:
Beli dan cuba makan kacang botol hari ini

  •  6-8 batang kacang botol (suka hati anda mahu menhiris serong atau tegak)
  • Satu labu kecil bawang besar
  • Satu ulas bawang putih
  • 3-4 biji cili padi yang anda sukai
  • Satu biji telur ayam
  •  Garam secukup rasa (garam bukit lebih sedap)


Teknik memasaknya:




Teknik masakan kacang botol paling top!
  • Kisar bawang besar, bawang putih dan cili padi
  • Tumis semua bawang yang dikisar sehingga naik baunya.
  • Masukkan garam secukup rasa
  •  Masukkan telur dan kacang botol
  • Kacau sehingga masak

 Kepada anda yang mahukan anak anda memakan sayur-sayuran, latihlah diri anda dan keluarga memakan seskurang-kurang satu jenis sayur pada setiap sayur.

Jangan lupa dapat novel interaktif kesihatan Eeeee...Sayur!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...