Ikut artikel Percuma

Wednesday, July 11, 2012

Panduan tidurkan bayi dengan betul


Apakah pentingnya ibu bapa mengambil tahu tentang kedudukan bayi mereka yang sedang tidur? Cuba lihat bayi anda, adakah si comel anda sekarang sedang tidur dengan menggunakan perut atau tidur dengan menggunakan bahagian belakang badan.

Ibu bapa perlu tahu bahawa terdapat hubungan antara kedudukan tidur bayi dengan kematian secara mengejut. Risiko kematian bayi yang tidur dengan menggunakan perut adalah tinggi di mana bayi cenderung untuk tersedak dan tercedera pada bahagian leher.

Tidur mengiring

Untuk membiarkan bayi anda tidur secara mengiring adalah lebih selamat berbanding membiarkan ia tidur dengan perut. Tetapi kajian terkini menunjukkan bahawa kedudukan yang tidak selamat untuk bayi anda tidur di menggunakan belakang badan.

Bayi yang sudahpun besar
Bagaimana jika bayi sakit semasa tidur di atas belakangnya?

Doktor percaya bahawa jika bayi yang tidur pada bahagian belakang, ia akan menjadi berbahaya jika bayi tersebut muntah. Orang ramai beranggapan bahawa bayi mungkin tercekik, kerana ia tidak mempunyai kekuatan yang cukup untuk memusingkan kepala.

Walau bagaimanapun, bayi yang tidur di belakang mereka tidak mempunyai kesukaran mengubah kepala mereka jika mereka sakit.

Bahaya muntah adalah hujah yang paling penting untuk bayi tidur dengan perut, tetapi ia lebih merbahaya kepada biarkan tidur bayi dalam kedudukan ini.

Mengapa ia lebih selamat untuk bayi anda tidur di atas bahagian belakangnya?

Secara praktikalnya adalah lebih selamat anda berpegang pada hujah bahawa si comel anda perlu tidur menggunakan bahagian belakang badannya.

Terdapat beberapa teori yang tidak menyokong bayi tidur menggunakan perut:

1.      Satu teori adalah, bayi yang tidur di atas perut yang boleh berbaring dengan muka yang begitu hampir dengan lembaran bahawa ia terus menghirup udara yang sama dan tidak mendapat oksigen yang mencukupi.

2.      Satu lagi kemungkinan bahawa bayi itu boleh mati sesak nafas, apabila tidur di atas atau perut pada tilam yang terlalu lembut dan selesa. Telah ada kes kematian bayi yang tidur di atas katil angin. Jadi jangan sesekali menggunakan katil angin adan untuk menidurkan si comel.
2.
3.      Teori ketiga ialah bahawa ia adalah berbahaya kepada bayi berbaring dengan muka terhadap tilam, yang mungkin mengandungi mikrob yang boleh mengganggu pernafasan bayi.

Tiada siapa yang masih belum menyelesaikan misteri kematian mengejut. Hari ini, kita hanya tahu bahawa kes-kes kematian mengejut telah turun mendadak, sejak doktor mencadangkan bahawa bayi tidur di belakang mereka.

Apa yang perlu dilakukan apabila bayi anda mula beralih alih dengan sendirinya

Apabila bayi telah membesar dan pandai memusingkan badannya dengan sendirinya dalam katil, anda hanya perlu  memasukkannya tangan di atas bahagian belakangnya. Tetapi tidak perlu bimbang jika mereka berpaling alih kemudian. Tidak ada keperluan untuk mengejutkan semula bayi anda di atas pada waktu malam.

Sebentar lagi bayi ini akan bangun

Semua bayi perlu tidur di belakang mereka?

Jika bayi anda sihat, ia harus tidur di belakang.
Dalam kes bayi yang menghidap penyakit tertentu, ia disyorkan bahawa bayi tidur dengan perut. Jika bayi mengalami mana-mana penyakit-penyakit ini, doktor akan menasihati ibu bapa kedudukan mana bayi anda perlu tidur.

Bagaimana untuk membuat katil bayi anda selamat?

Ia disyorkan bahawa bayi tidur atas tilam biasa, bukannya yang terlalu lembut. Katil menjadi stabil dan bawah katil hendaklah dibuat di dalam satu bahagian pepejal yang daya ketahanannya bagus. Bar di sebelah katil tidak harus lebih daripada 6.5cm selain, bayi tidak boleh menjadikan  kepalanya tersangkut. Sisi dan hujung katil sekurang-kurangnya 60cm tinggi, supaya bayi tidak boleh merangkak atau memanjat keluar.

Ibu bapa tidak harus meletakkan telefon bimbit, barang mainan atau objek lain di atas katil kerana bayi boleh menangkapnya. Jangan isikan katil dengan banyak mainan lembut. Jangan tutup tilam dengan plastik kerana ini boleh menyebabkan kelemasan. Bantal bayi mestilah menggunakan saiz yang sesuai.

Jangan biarkan bayi mempunyai bantal dewasa. Ini akan mewujudkan bahaya kelemasan dan tidak baik untuk belakang bayi.

Di dalam bilik di mana bayi tidur tidak boleh terlalu panas. Suhu 16 hingga 20 c adalah mencukupi. Semasa musim panas, pastikan bahawa bayi itu tidak terlebih berpakaian kemas, dan lebih berhati-hati jika bayi yang mempunyai demam.

Apa lagi yang anda boleh lakukan untuk membuat tidur bayi anda selamat yang mungkin?

Nama si kecil ini Haris

Ia telah terbukti bahawa risiko kematian mengejut meningkat jika ibu bapa merokok. Merokok adalah salah satu faktor utama yang dikaitkan dengan kematian jenis ini. Saintis percaya bahawa bilangan kes-kes kematian ini boleh dikurangkan sebanyak 66 peratus, jika ibu bapa berhenti merokok dalam rumah yang didiami si kecil.

2 comments:

  1. Sangat bermanfaat panduaan ini buat saya.

    ReplyDelete
  2. Sapu losyen bayi sama atau baby oil.mesti baby tidur dengan selesa dan tahan lama nanti :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...