Saturday, June 16, 2012

Resipi jus lobak merah terbongkar!

Ajar diri dan anak anda makan lobak dengan teknik kreatif

Apabila anda pergi ke pasar atau ke kedai runcit pasti anda akan terlihat sejenis sayuran yang berwarna merah. Tahukah anda lobak dikelaskan sebagai sayuran? Ya, dengan kandungan airnya yang banyak pada ubinya lobak adalah sejenis sayuran yang banyak digunakan oleh manusia. Kegunaan lobak termasuklah acar timun yang popular semasa mengadakan kenduri kahwin, membuat kek lobak, air lobak dan sebagainya.

Kelebihan lobak adalah:
  1. Baik untuk mata yakni mempunyai khasiat vitamin A
  2. Membina pigmen mata yang sihat untuk berfungsi pada waktu malam
  3. Melancarkan perjalanan haid dan air kencing
  4. Mempunyai khasiat betakaroten yang kaya dengan serat diet, antioksidan dan mineral
Sebagai bukti menunjukkan lobak merah dijadikan suatu resipi yang baik untuk kesihatan, blog renungalam mendedahkan rahsia Dato Siti Nurhaliza kelihatan muda dan cantik jeita. Beliau sentiasa mengamalkan pengambilan jus lebak merah dan jus epal. Hebat bukan?

Jus lobak adalah minuman kegemaran saya!

Jadi apa salahnya anda dan anak anda mencubanya.

Ini adalah resepi rahsia untuk memudahkan kita makan sayur sayuran.

Resepi jus lobak merah

Bahan-bahannya:
  • Lobak merah
  • Susu pekat
  • Segelas air
  • Sedikit gula
  • Air
Cara-caranya:
  • Basuh lobak merah
  • Hiris kecil-kecil
  • Kisar lobak dengan mesin pengisar bersama segelas air dan sedikit gula
  • Tapis air tersebu di dalam gelas
  • Tambah susu pekat manis
  • Kacau dengan sudu
  • Masukkan tiub ais
Cubalah resipi jus lobak merah hari ini...
Siap untuk diminum!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...