Aktiviti memanggang ayam atau daging boleh menjadi
keseronokan, aktiviti keluarga pada hujung minggu. Menghabiskan petang anda di
belakang rumah dan mengambil beberapa ketul ayam untuk ‘digrill’pada waktu
petang atau malam semestinya suatu aktiviti yang menyenangkan.
Belajar bagaimana untuk ‘grill’ tidak sukar seperti anda
lihat di kaca televisyen. Apa yang anda perlukan adalah suhu yang sesuai untuk
‘grill’ anda terutamanya jika anda menggunakan grill elektrik. Namun begitu,
jika anda mempunyai alat memasak grill konvensional, cubalah mencari kayu
kering atau arang.
Menyalakan arang atau kayu dengan meletakkan kertas renyuk
di bawah setiap arang batu dan kemudian meletakkan kertas terbakar. Jangan
tuang petrol pada kayu arang atau kering. Asap yang datang dari arang akan
memberi aroma seperti petrol daging panggang anda. Ini adalah senjata terbaik
anda dalam memanggang.
Ayam panggang sesuai dimasak pada hujung minggu bersama keluarga |
Pilih bahagian terbaik ayam. Saya biasanya menggunakan paha
dan kaki ayam kerana ianya adalah bahagian lemak ayam. Bahagian ini akan menghasilkan
banyak airnya, ayam barbeku. Walaupun mungkin ini kedengaran tidak sihat, rasanya
sangat lazat. Ada
yang lebih suka memanggang dada ayam dengan kulit pada. Bahagian yang banyak
airnya.
Sebelum anda mula memanggang ayam , jangan lupa untuk perap mereka
sekurang-kurangnya semalaman. Ya, dalam sekelip mata. Ini adalah kerana, dengan
memerap daging anda, penyerapan yang lebih baik berlaku. Saya lebih suka untuk
menggunakan marinades yakni perasa yang disimpan di dalam peti sejuk kerana ia
menjimatkan masa persediaan yang banyak di dapur.
Kelemahan kebanyakan marinades/ perasa kandungan natriumnya tinggi.
Tetapi jika anda mempunyai masa, anda boleh membuat perapan anda sendiri dari
awal. Dalam resipi di bawah, perapan dan ayam simmered bersama-sama untuk mempercepatkan proses memanggang dan
juga untuk membiarkan perisa bersatu bersama-sama. Saya suka marinades Asia gaya seperti ini:
Bagi setiap kilo ayam:
- ½ cawan sos soya cair (boleh didapati di kedai runcit)
- 2-3 sudu besar lemon diperah segar atau jus limau
- 4 sudu besar gula perang
- 1 sederhana tangkai serai (ditumbuk)
- 3 ulas dihancurkan bawang putih
- 1 sudu teh minyak bijan (pilihan)
Campurkan kesemua bahan di atas dalam kuali berat dan
biarkan ia mendidih selama dua minit. Masukkan ayam dan renehkan selama lima minit. Toskan ayam
di dalam penapis dan rizabkan perapan untuk renjisan semasa memanggang.
Renjisan adalah perlu supaya ayam tidak akan kering.
Perapan juga boleh dibuat sebagai sos dengan membuat kuah
asas. Ini hanya dilakukan dengan meletakkan satu sudu mentega di atas kuali
non-stick dan biarkan ia masak selama beberapa minit. Curahkanlah di atas
perapan dan pukul sehingga sebati. Rasai sos dengan lidah dan sesuaikan perasa
sewajarnya.
Anda juga boleh memilih untuk membuat yang kering, gosokkan
perapan. Sapu kering ini terdiri daripada herba dan rempah dan minyak sedikit.
Untuk ayam, tarragon dan rosemary kering atau segar digabungkan dengan baik.
Jika anda ingin pedaskan ayam panggang, tambah secubit serbuk cili dan lada
cayenne . Terdapat marinades tiada had bagi ayam panggang. Sedikit imaginasi
dan kreativiti adalah tekniknya.
Pastikan bahawa apabila memanggang ayam, tidak pernah
biarkan api membara. Ini akan menyebabkan ayam terbakar dan hangit. Akibatnya
mata akan pedih berair. Jika ini berlaku, taburkan sedikit air perapan di atas
api. Ini kaedah jika anda menggunakan cara konvensioanal.
Secara peribadi, saya suka ayam panggang cara konvensioanal.
Terasa asap dan aroma lebih harum dan mempesokan. Jika memanggangnya di tepi
air terjun atau tempat perkelahan alangkah syoknya. Makanan panggang terbaik
dihidangkan panas. Lebih baik lagi jika anda makan bersama sayur-sayuran
kegemaran anda. Cubalah makan ayam panggang dengan ulam-ulaman seperti kacang
botol, bayam, timun dan sebagainya.
Hidangkannya bersama sayur-sayuran segar. Selamat mencuba! |
Saya suka panggang dalam periuk ajaib je, haha. Tapi tak meriah banding dengan buat bbq lah :)
ReplyDelete