Tuesday, June 19, 2012

Kemboja dan peti sejuk

Jika anda ke Kemboja dan rasailah sendiri kehidupan bersama masyarakat kampung di sana. Pasti keterujaan melanda jiwa. Tatkala melihat keadaan rumah yang tidak sempurna seperti atap yang bocor dan lantai rumah yang mahu runtuh pasti anda berfikir bagaimana mereka menyediakan bahan memasak. Ya, mereka tidak mempunyai peti sejuk untuk menyimpan makanan.

Jika mereka mempuyai wang, tomato merah atau salad yang dibeli di kedai terus sahaja menjadi ‘teman’ si kuali dan senduk.  Tidak perlu disimpan lama di dalam peti. Mereka aktif sekali memasak jika mempunyai ruang dan wang untuk menyediakannya.

Masyarakat kampung terutamanya orang Islam di sana menjalani kehidupan yang serba ringkas tetapi penuh rukun damai. Itulah kelebihan mereka. Ketawa bersama-sama, riang gembira dan penuh dengan cinta serta kasih sayang menghilang perasaan dukacita mereka terhadap kemewahan dunia. Motorsikal pun segelintir sahaja yang ada. Kaki adalah ‘pengangkutan’ setiap hari mereka.

Simpan buah-buahan dan sayuran di tempat yang betul
Tanpa mereka sedar sebenarnya mereka menjalani proses kehidupan yang penuh dengan nilai budaya. Hari ini kita perlu menjadi lebih budaya, lebih sihat dan lebih berdisiplin.

Mari kita lihat dan mempelajari bagaimana mahu menyimpan sayur-sayuran segar di dalam peti sejuk supaya dapat mengelakkan pembaziran.

1.      Zon lembap adalah bahagian bawah peti sejuk. Bahagian tersebut mempuyai persekitaran yang lembap untuk membantu menghasilkan kesegeran sayura-sayuran atau buah-buahan. Jika kelembapan terlalu tinggi bahan tersebut alan rosak.
2.      Zon sederhana terdapat pada bahagian rak tengah peti sejuk yakni lebih dekat dengan bahagian hadapan semasa membuka peti sejuk.
3.      Zon sejuk berada paling atas bahagian peti sejuk iaitu berada pada bahagian belakang. Suhunya boleh mencecah sehingga di bawah 34 darjah celcius.


Kaedah memeriksa dan menyimpan makanan supaya sentiasa segar sentiasa menjadi amalan keluarga yang mengamalkan kehidupan sihat. Berikut adalah strategi untuk mengekalkan kesegaran sayur-sayuran:

1.      Periksa dengan teliti setiap sayur-sayuran untuk mencari tanda-tanda sayuran itu reput, rosak atau sebagainya. Seperti cendawan, anda boleh menyimpannya dalam beg kertas coklat dengan bahagian atas yang ditutup sedikit.
2.      Simpan terung, bawang dan sebagainya di bahagian atas rak. Semua bahan ini tidak sesuai diletakkan di dalam peti sejuk atau mana-mana tempat yang dingin.
3.      Letakkan epal di dalam beg bersama kentang dan simpannya di tempat yang sejuk, kering, ini dapat menjaga sayur atau buah tersebut daripada reput terlalu cepat.
4.      Masukkan sayur-sayuran berdaun hijau, seperti salad, sawi dan sebagainya ke dalam beg plastik dan letakkan tuala kertas(tisu) yang lembap dalam beg untuk mengekalkan kesegarannya serta menyerap lembapan yang berlebihan.

Manfaatkan tempat simpanan dengan kuasa optimum

 Antara sayur-sayuran yang perlu menggunakan peti sejuk:

1.      Kobis bunga, brokoli- letakkannya di dalam beg plastik kemudian barulah simpan bahan tersebut ke dalam peti sejuk. Bahan ini tahan di dalam peti sejuk selama lima hari. Kubis yang tidak dibasuh dan dibungkus dalam plastik tahan selama 10 hari di dalam peti sejuk.
2.      Timun, kacang elok disimpan dalam peti sejuk dengan bungkusan plastik.

Sayur-sayuran yang tidak menggunakan peti sejuk:

1.      Jagung- Perlu cepat dimasak. Jika mahu juga menyimpannya boleh celurkan jagung selama dua minit dan sejukkannya dengan air sejuk kemudian dibungkus untuk simpanan di dalam peti sejuk. Kesegarannya adalah dua atau tiga hari.
2.      Simpan tomato pada suhu bilik dan jauh daripada pancaran cahaya matahari. Tomato yang sudah dihiris sesuai untuk simpanan peti sejuk setelah dibungkus dengan plastik.
3.      Bawang- Bakul tergantung adalah sesuai untuk bawang, manakala tempat yang gelap terbaik untuk bawang putih.






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...